#SaveGaza

Image Hosted by ImageTitan.com

miracle

Monday, August 24, 2015


C.H.A.N.G.E

C -  Change towards a better life~

H -  Having a blast in your life~

A - Action!! Don't stay put~

N - Never Give UP~

G - Go for it..If U need to Run, U MAY RUN~

E - Everyday is a BETTER DAY~

p/s : STOP TALKING ABOUT OTHERS, FOCUS ON OURSELF IMPROVEMENT~


Sunday, June 22, 2014

La Tahzan - Heliza Helmi Official Video (Gaza)



Bait-bait lagu yang bermakna daripada artis favourite aku..Namun sedihnya, lagu seperti ini sukar mendapat pasaran di corong-corong radio mahupun televisyen..Astro sepatutnye sering menyiarkan lagu-lagu bekas pelajar AF mereka, lebih-lebih lagu yang memberi manfaat kepada umat Islam..wallahua'lam..

Sunday, March 30, 2014

TipS PentinG Untuk SaMBuNg StUDy..

Bismillahirrahmannirrahim..

Kepada adik2 yang baru sahaja mendapat result SPM dan STPM baru-baru ni, akak nak Syer beberapa tips sebelum adik2 Sambung Study kursus yang adik2 minat..
Dah sedia??Ok nak mudah akak bagi ikut turutan nombor biar adik2 Clear ye..
  1. Firstly, jangan lupa beli NO Pin di Bank Simpanan Nasional(BSN) ye..
  2. Masuk di laman web http://upu.moe.gov.my/web/pendaratan.php
  3. Pastikan buat Research dulu tntg Kursus yg diambil (google jek).. bagi mengelakkan adik2 salah masuk kursus yang tidak mampu dibawa.
  4. Kursus yg dipilih SESUAI dengan KEPUTUSAN  SPM/STPM adik2..
  5. Ada perasaan PASSION dalam memilih KursuS bagi menyambung pengajian..                                                                                                                                                                                                        #ini hanyalah tips semata-mata, tiada paksaan dalam melaksanakannya.Sebarang pertanyaan ley pm akak di fb : adeq nur PEACE!#
                       
 














Wednesday, August 14, 2013

kadang-kadang kita kena telan pahitnya hempedu,
barulah kita hargai manisnya madu..

Orang sangka kita berlagak..
Realitinya kita segan kekok malu utk memulakan bicara..

Orang sangka kita garang..

Realitinya airmuka mmg bengis  tp bunga memenuhi laman hati...

Orang sangka kita kedekut..

Realitinya kita sedang berjimat utk kepentingan masa depan..

Orang sangka kita biadab..

Realitinya mmg tersemat di jiwa tatacara adab,
Cuma manusia yg tidak pandai menilai dengan mata hati akan memburukkan manusia lain tanpa rasa bersalah..

Bersangka baiklah walaupun anda tidak suka mereka (memujuk diri sendiri)...


Friday, January 11, 2013

JOHOR CAREER FAIR


JOM PENCARI KERJA SEMUA KITA SERBU KSL CITY !!!
PELBAGAI PELUANG PEKERJAAN BOLEH DIDAPATI DI SANA!!
KERJA PERLU DICARI BUKAN UNTUK DITUNGGU!
PELUANG PEKERJAAN UNTUK WARGA KELAINAN UPAYA(OKU) JUGA ADA, APA LAGI TUNGGU...BERPAKAIAN KEMAS BERSAMA RESUME YG MANTAP MOGA ANDA MENDAPAT PEKERJAAN SESUAI~
UNTUK PELBAGAI MAKLUMAT PEKERJAAN...

Saturday, August 4, 2012

Kegagalan & Batu Loncatan

success within my mind..

Hidup di dunia ibarat roda, sekarang mungkin di bawah, tapi jangan gusar kerana Tuhan tahu apa yang hambaNya tidak ketahui.Barangkali kejayaan yang lewat tiba memberi lebih kemanisan setelah pahit yang kita telan selama ini diterima dengan redha.Baru kusedar kini, dugaan dari Allah merupakan lambang kasih dan perhatianNya pada kita. Oleh itu,aku bersyukur ditimpa pelbagai dugaan, kerana dengan izin  Allah  pasti menambahkan nikmat bagi hambaNya yang bersyukur. Mengambil satu subjek dalam tempoh satu semester bukannya mudah.Tetapi berkat sokongan dan dorongan keluarga,para pensyarah dan rakan2 aku tebalkan muka kembali semula menamatkan pengajian yang tertangguh. 
Dulu, masa belajar, ramai kawan2 keliling aku, aku terlupa erti bersyukur.Lupa nak bertanya kawan2 pasal pelajaran.Ketika itu fikiran masih kurang matang. Namun, kini..bila kawan2 da nak grad,aku pula bertungkus-lumus menghabiskan sisa2 pelajaran.Tetapi aku bersyukur kerana hikmah daripada kegagalan sebelum ni,aku nampak hala tuju aku ke mana.Masuk salah bidang bukan alasan untuk aku tidak berjaya dalam bidang kerjaya.Dengan sokongan padu ibu ayah yang percaya pada tiap keputusan yang ku buat, akanku balas jasa mereka tidak lama lagi.Satu lagi pengajaran dalam hidupku ialah 'Kegagalan adalah batu loncatan kepada kejayaan akan datang'..
Bila aku rasa semangat ku menurun,sebaik2 tempat mengadu ialah pada Allah.Selain itu,aku akan cari  kata2 perangsang atau ayat motivasi tuk naikkan semangat dalam diri aku.Aku cekalkan hati untuk berjaya walaupun aku tau orang lain memandang rendah..Yang pasti, kita perlu bersusah2 dahulu..
Sekian,wassalam.

Saturday, June 9, 2012

Pengalaman Mengajar Kita..

 Salam..wah!!punye lah busy bekerja sampai xsempat  entry  one post pun tuk tahun ni..heheehe..sebut pasal bekerja. akhirnya kontrak ku sebagai Pekerja Sambilan Harian (PSH) di JobsMalaysia tamat jua..Bermula sebagai pekerja kontrak di sini atas-atas sebab masalah pengajianku di sebuah universiti lalu mengheret ku menjadi gadis bekerjaya.(nak sebut wanita bekerjaya macam klaka plak..hehe)..
Sepanjang aku bekerja di sana, pelbagai isu pekerjaan dapat aku lihat..terutama masalah berkaitan dengan lepasan fresh graduate yang sukar mendapat pekerjaan.. Ok, nasihat aku la pada yang masih hijau dalam meniti dunia kerjaya ni, anda seharusnya tidak terlalu memilih pekerjaan..Memang anda fikir buat apa belajar tinggi2 sampai ke luar negara bagai tapi kerja sebagai kerani contohnya. atau kerja kontrak sahaja... Jangan Sesekali Berfikiran Begitu!Bukan apa, tidak salah anda ingin bekerja sesuai dengan tahap pengajian masing2..Tetapi..Sedarlah bahawa anda tiada pengalaman..zaman sekarang majikan lebih memandang pada calon pekerja mereka yang sudah mahir atau berpengalaman selama beberapa tahun dalam tiap skop pekerjaan mereka..
Oleh itu..saya ada tips berguna untuk anda gunakan..

  • Anda boleh meminta pekerjaan sesuai dengan bidang pengajian masing2 dengan bekerja part time dalam bidang jurusan anda semasa cuti semester..jadi masa yang terluang dapat diisi selain dapat update resume anda tentang pengalaman kerja anda.
  • Resume perlulah ringkas tapi padat dengan maklumat diri yang mampu buat bakal majikan anda tertarik untuk mengambil anda bekerja.
  • Perwatakan atau personaliti juga memainkan peranan penting ketika ditemuduga.Pastikan anda kelihatan berkeyakinan tetapi tidak over confident takut majikan merasakan anda seorang yang sukar dibawa berbincang.
Ilmu-ilmu ni semua aku dapat selama 6 bulan bekerja di JobsMalaysia Centre Iskandar Malaysia(JMC)..Ini sedikit ilmu yang dapat dikongsikan pada semua..InsyaAllah blog seterusnya.jika ada lagi maklumat tentang pekerjaan akanku post lagi..hehehe.rindu pulak pada staff2 JMC..
                                                                                                                                  
rindu korang sangat-sangat..


Saturday, December 17, 2011

hidupku umpama pin boling..

salam semua...minggu ni cuma nk story pasal pin boling je semata-mata..time boring malam td,aku main la game kt lappy aku,game boling la pe lagi..tgh main tiba-tiba dapat plak ilham tuk blog arini..
cerita bermula mcm ni,masa aku main game tu,aku campak la bola boling,then aku frust gak r bile tak strike ,  tapi aku ckp dalam ati,relax2 jap lagi ak target strike..then lagi sekali round aku hayun la bola boling tu btol2,tang!! berterabur sume pin boling,tapi... still  tak strike,tinggal lagi satu pin je nk jtuh,tapi dia relax je berdiri kt situ menjadikan punca kekalahan aku tuk mencapai target..
bila aku tenung pin boling yang keseorangan tu,tiba-tiba aku tengok diri aku serupa macam pin boling yg keseorangan ditinggalkan oleh kawan-kawan dia yg dah berjaya lepas..
untuk pin boling yang berjaya dijatuhkan tu,bagi aku bukan mereka2 ni jatuh gagal,tapi semua kira telah berjaya mencapai target masing-masing..and pin boling yang tinggal satu tu je,masih ada lagi satu pusingan untuk si pembaling membuat spare , kiranya kira aku tidak berjaya pusingan pertama,aku masih ada peluang yang cerah untuk berjaya seperti yang lain,apatah lagi aku mampu berdiri teguh,so dengan keringat yang ada,aku mampu cipta sejarah tuk diri aku berjaya jauh lebih baik daripada sekarang.biar bola boling yang datang kepadaku lambat,namun aku percaya ia akan sampai,segalanya bermula dari diri aku sendiri..terima kasih kepada keluarga,rakan2 sekelas  dan staff2 jobmalaysia yang sering beri sokongan dan kata2 semangat untuk buatku kuat..
kepada kakakku kak eyda thanx a lot for the strong support.=)
akhir sekali, walaupun kita tak sama-sama berjaya mcm pin boling yang lain,tapi selagi semangat kita berdiri teguh,insyaAllah segala usaha kita tuhan akan berikan keputusan yang terbaik   dalam hidup kita.amin.


Friday, December 2, 2011

minggu2 praktikal

busy but i like it,juz fever make me weak...need strength for 3P(PROGRAM PENEMPATAN PEKERJAAN) or known as JOBFAIR will be held at Plaza Angsana..
for more information like JobMalaysia facebook page

see u all there!!!

Monday, October 24, 2011

belum masanya lagi..

sekadar hiasan..
assalamualaikum..
fuh,lama sungguh tak jenguk blog aku ni,berhabuk da ye,sian die..ok,balik semula pada tajuk,apa yg belum masanya kan siap letak quote jiwang lg?heehe.jeng jeng jeng.
acctually,nothing special pun,just rasa geram tak dapat idea lagi tuk blog bru, adeqsayliveurlife.blogspot..so,belum masanya lagi untukku buka blog tersebut..cadangnya blog tu,aku nak coret bout life,perwatakan manusia,isu2 semasa..yang penting diz blog for personal only..heeehe.
quote diatas walaupun seekadar hiasan tp bermakna..hayati k..salam..

Thursday, July 14, 2011

Jodoh

persoalannya sekarang bagaimana nak tau kita ni baik atau sebaliknya?
bercakap soal jodoh,menjelang awal umur 20an kita sudah pasti tidak berapa kisah tentang siapa bakal suami kita,yang penting belajar kena abis dulu.Tetapi lama-kelamaan bila kita terlupa soal jodoh,umur makin meningkat namun calon tak nampak batang hidung,keluarga mesti rasa risau tuk kita lagi2 kalau kita ni  perempuan,takut terkena penangan andalusia.So,sementara umur anda masih muda rajin2 la solat istikharah dan berdoa jumpa jodoh yg baik.Pesanan berharga dari ibu aku..Pernah juga terbaca sebuah buku yang menulis bahawa jodoh itu dekat dengan kita.Risau kuga kadang2 memikirkan diri aku ni cukup baikkah tuk mendapat lelaki yg baik?semoga dapat seseorang yg mampu membimbing ke jalanMu.amin,

Wednesday, May 11, 2011

Uji Tahap Soft Skill Anda bersama Adeq.

Idea: adeq                  Penulis: adeq


1.       Apakah perkara pertama yg anda lakukan sejurus ternampak seseorang yg anda kenali dan lebih tua dari anda walaupun beza  umur  setahun?

                   
a.      buat tak  tahu je

           b.      jeling dan berlalu pergi
           c.       salam dan bertanya khabar
           d.      bertegur tetapi biasanya tak salah

 2.       Sekiranya barang seseorang terjatuh,perkara yang spontan anda lakukan?

                                a.      tengok sahaja,bukan barang kita pun
          b.      memandang sinis sambil buat-buat tak  nampak
          c.       secara automatik membantu tanpa paksaan
          d.      tolong angkat barang tersebut dan cepat-cepat  beredar dari situ

3.       Anda sedang berjalan,tiba-tiba anda dilanggar di bahu oleh seseorang yang  tidak dikenali
hingga menyebabkan anda hendak terjatuh.Reaksi anda?
                             a.      terus berjalan macam takde apa-ape berlaku
    b.      terus maki orang tu depan-depan
    c.       Terkejut  tapi takde lah sampai nak maki,mungkin orang tu nak cepat
    d.      Rasa geram tapi sejuk kalau orang tu mintak maaf.

4.       Anda bergaduh teruk dengan seseorang,anda selesaikan dengan?
a.       online 24 jam atau main games biar lupa masalah
b.      tumbuk  kawan  anda sampai anda puas
c.       tenangkan diri,ambil masa muhasabah diri kemudian berbincang dengan baik
d.      nangis puas-puas

5.       Esok merupakan hari lahir sahabat baik anda,apakah yang akan anda lakukan?
a.       wish guna sms saje
b.      biarkan je,bukan berbaloi kalau sambut pun
c.       wish tepat pukul 12 & buat surprise party untuk dia
d.      wish kat facebook pun da cukup,asal dia tau kita ingat

6.       Bila seseorang  pinjam barang anda?

a.       bagi pinjam tapi tak ikhlas

b.      cakap je takde
c.       bagi dengan seikhlas hati,kalau kita bantu orang Allah bantu kita
d.      barang yang murah boleh la bagi pinjam,yang mahal takut rosak nanti


 7.    Apabila seseorang memuji kelebihan anda?


a.       senyum dengan bangga bagai tiada siapa dapt menandingi kelebihan anda

b.      dengan riak menceritakan kelebihan sendiri
c.       senyum sambil ucapkan terima kasih,segalanya hanya pinjaman sementara
d.      senyum tersipu-sipu




 8.       Anda dikehendaki hadir mesyuarat  penting,namun anda telah terlewat bangun kerana tidur lambat untuk menyiapkan kertas kerja.Apakah reaksi anda sewaktu itu?
                a.       sampai je terus bergegas masuk terus duduk di kerusi mesyuarat tanpa rasa bersalah
                b.      masuk bilik mesyuarat dengan muka masam membuatkan ahli mesyuarat rasa anda mmg  tiada soft skill
                c.      buka pintu bilik mesyuarat dengan cermat agar  tidak mengganggu perjalanan mesyuarat    tersebut sambil meminta maaf kepada ahli mesyuarat atas kelewatan anda
                d.     masuk ke bilik mesyuarat dengan senyap

 9.   Anda berbual dengan seseorang buat kali pertama. Panggilan anda kepada rakan baru anda?


                a.   kau
                b.      hei
                c.       awak
                d.      saudara/saudari

10.       Jika diberi pilihan markah untuk nilai soft skill anda?

         a.       10
         b.      30
         c.       50
         d.      70






Jawapan kepada kuiz uji  tahap soft skill anda:

Banyak A

Anda seorang yg memiliki soft skill yang lemah,ini kerana anda jenis tidak peduli hal sekeliling.Anda lebih suka melakukan aktiviti sendiri,anda rasa anda mampu teruskan hidup walaupun anda tinggal sendirian di dunia ini.Sifat ini perlulah di kikis demi mencapai peribadi yang lebih baik.Bergaullah dengan ramai orang bagi mengubah daya fikiran lama anda.Anda mampu melakukannya!

Banyak B

Anda perlu banyak muhasabah diri,nilai soft skill  terlalu cetek dalam diri anda.Anda banyak melalukan perkara tanpa berfikir panjang.Jangan risau masih ada peluang untuk anda berubah sedikit demi sedikit.Banyakkan bahan bacaan motivasi dan perlu tenang hadapi segala kemungkinan.

Banyak C

Nilai soft skill anda sangat tinggi,anda mampu bawa diri anda ke mana sahaja.Anda mudah berkawan dengan sesiapa sahaja kerana pertuturan anda yang teratur membuatkan ramai terpesona dengan kelebihan anda.Anda bijak mengawal situasi dalam apa sahaja keadaan,tapi ingat!tidak semua orang suka dengan kita,oleh itu anda perlulah sabar dengan setiap pancaroba dunia.

Banyak D

Soft skill dalam diri anda sudah ada,cuma masih belum cukup teguh.Anda perlu berani praktikkan lagi.Bagi mengenali diri anda,rajinlah bertanya rakan rapat anda atau ahli keluarga kekurangan anda yang perlu diperbaiki.Anda kurang berkeyakinan dalam melakukan sesuatu perkara,oleh itu anda hendaklah sentiasa percaya kepada keyakinan diri anda.Jangan rasa rendah diri,Semoga Berjaya!

 SELAMAT MENCUBA!!

Monday, April 25, 2011

i'm not a good story teller~~

wormReaderwannabe


nothing to share,just realize something bout me that i'm not good in telling something interesting story that can capture people heart..oh man!many thing i have to learn..so now,just need to focus for my next two paper in a row NETWORK and SECURITY..also my last paper DATASTRUCT!hope this year i'll gain success!!Amin.

Saturday, April 16, 2011

story bout our family JCS1105A part1..

salam semua,hari ni just wanna share bout my classmates for 5 semester..ha,dlu2 punye post ada cite pasal dorg ni,tp biasela mase tu bru2 knal x observe dorg sgt..time ni mmg confirm da knal perangai mereka2 ni,Jom Selongkar Perangai Mereka.
  • Fairus@ abg ngah(pic atas kiri skali):abg ngah ni cool orgnye,byk pengalaman duka dia zaman muda2 dlu,ops!sori bangah.dia xlokek ilmu,tu yg penting..dlu single,skrg dgn tettt..nt sy knalkan siape tett itu..hehe
  • Azraf@acot:(pic tgh2 atas):acot ni geng2 bangah gak umornye,tp die plg mude antara gmb 3jejaka teratas tu..yg ak tau la acot ni suke main dota,laki mane xsuke main game ye x..bhgn teknikal terror woo..security die plg hebat la bhgn teknikal2 ni..kalo aku,hampeh!
  • Adib@belut:(pic atas kanan skali):ha,ni bru btol2 geng abg ngah,warga2..hehe.gurau je.adib ni jenis nk ktawe je keje die,tp dlm ati sape yg tau kan..sejak2 da dpt bunga ni nmpak sket teratur sket style die.hehe.nmpk cm org yg jnis suke main2 dlm klas,tp overall die study ok,byk tlg kitorg gak..
  • Afizan@bipi:(bwh kiri skali):adoi,ni budak kicik slalu nk jd gangster woo..padahal xde sape pon tkut.haha..nmpk cam xtau pape,tp mcm2 gak die tau,same cm acot,terer teknikal gak bipi ni..
  • Faiq@kiki:(bwh tgh2):kalo sebut name kiki mesti terbayang ima..eheh.kalo nak tau ima yg mne,nt tgg..kiki ni kalo xknal die mesti ckp die cam budak2..mmg pun!Tapi,walaupon cmtu,bile diberi keje or amanah kiki mesti wat btol2..nmpk la kiki ni rajin..kalo die xsuke something pon die akan direct je ckp..
  • Syazwan@sayib:(bwh kiri):sayib ni kalo wat keje mmg ok,tp cool2,jgn cepat mrh..nmpk la responsible bile ade tugas,lg2 time jpk die wat sungguh2...ade ke aku kne gosip ngan die dlm klas,xpe2 gosip kalo xbenar xjadi pape pon..hehe.
 Ni bru part 1 story bout 5a'..wait for new post kite knal sape tett, ima yg mne,sape kucen ensem..hehe.SALAM!GUDLUCK FINAL!!

    Friday, March 25, 2011

    Secarik Diriku~

    this post especially for anyone that born on february..
    Salam everyone,wah this time i'm just wanna write in english because my MUET examination just around the corner..heheehe.
    As a 'FEBRUARIAN' ,some note on the picture above showing my real characteristic..Try guess the nature of me,,heehe..So do you,what is your characteristic??you cannot choose any of it  because it already exist within yourself..Somethiing that i want to highlight is 'Sangat Romantik Pada DALAMAN tidak Luaran'..
    This is definitely me,i won't show my love to everyone because my love just for someone that deserve it!
    that all for today,thank you..







    Saturday, March 12, 2011

    First TiMe within 3 years..at last WE mAke IT!!

    my luvly roomate~
    Salam semua,today 12.3.2011 first time hang out kt bandar segamat wif my roommate for 3 years,mula2 nk introduce mereka... kiri skali yatt @ angah same batch ngn aku,then tengah2 yg senyum lebar tu fiza yg minat giler kt ONEW(sHinee), then lastly, yg depan skali kenyit mata menggoda tu ct haerani fanatism kt DONGHae(suJu)..
    Banyak tol halangan before dapat kuar ke bandar pagi tadi,banyak sangat n xperlu nk ceciter kt sini,,yg penting on the way dlm bas menghayati pemandangan kampung2 sekitar segamat ni tiba-tiba timbul rasa sdey plak bila tgk air naik balik akibat ujan berterusan sejak kebelakangan ni..bukan nk doakan tapi takut jugak banjir melanda segamat semula..Cukuplah hari tu aku tgk n join sekali aktiviti  MPP Program Bantuan Bencana Banjir area Segamat,aku tolong area kawasan rumah yg dilaporkan terbakar ketika banjir..sambil2 tlg makcik yg mnjadi mangsa bencana alam tu,hati aku bersyukur sgt rumah aku area jb tu bukan kwsn favourite banjir..Makcik tu cite yg airmata dia sampai kering mengenang nasib rumah dia yg teruk naik air..barang2 yg bru beli abes ditelan banjir..
    Berbalik cite pasal roommate aku,diz sem rase janggal amat bile fiza kne pindah bilik..lagi aku bengang dah la sebelah je blik,apalah salahnya alang2 dpt sebilik..huh!nk wat camne,kita xley guna kuasa sesuka ati nt dikata orang..so,i remain silent!nasib baik kitorg still rapat cam biase,so enjoy la..
    if aku ade problem  kt kelas ke mane2 la,kalau aku balik bilik mesti aku rasa lega n hepi.lupe sume problem..perasaannya sama mcm dpt blik rumah!
    ha!sebut pasal rumah,rindunye kat ibu ayah n asrap!!nk gado ngn asrap,nk peluk ibu,nk cite problem ngan ayah!!huwaaaaaaaaa..=( 
    the end!

    Saturday, February 19, 2011

    SuKaN KOLeJ(SUkoL) cipta kenangan manis..

    *cdt pic from my junior baiduri.

    Salam..
    firstly,ni bru terasa nak conteng blog ak ni coz before diz xde idea nk tulis ape plus busy sgt dgn aktiviti kolej..

    18 feb 2011, pagi tu ade perarakan maulidurrasul,xdapat lak nak join coz ade klas kul 8-12..then tup2 xsehat lak pagi tu, mintk mc kt penawar..tp coz xlarat nk blik kolej,ak decide tido je dlm klas..time 
    tido aku asyik terpikir pasal perbarisan sukol..berdebar2 je jntung aku ni,terbayang reaksi adeq2 aku kalau menang,then tibe2 terbayang2 lak kalau kolej kitorg kalah..


    petang tu,kitorg yg bertemakan Pepatung n Orkid kul 5 suku bru bergerak ke padang kawad,tu pon lepas aku dapat call dr kak ekin(staff unit sukan) suruh cepat..ape lagi aku suruh dak2 baiduri berlari dgn aku sekali berlari time tu mcm da xcukup tanah,,


    No 5 giliran kolej Baiduri..aku cuba sedaya upaya buat adeq2 aku ceria n enjoy persembahan dorg..5hari berturut2 xsilap aku n jawatankuasa perwakilan kolej(jpk) yang lain turun padang sampai tengah malam tuk tolong pantau idea adeq2 aku..Komitmen  yang dorang beri buat aku rasa makin rapat n sayang dgn dorg..


    Setiap group rasa berdebar2,jantung makin laju tetapi aku tenangkan dgn membaca doa memohon kejayaan semoga apa yang dilakukan mendapat berkat Illahi.


    Persembahan bermula,mereka melakukan exactly the same macam apa yg dorg practice ari2..Tapi,pada hari tu,adeq2 aku ni telah berjaya memukau penonton dan sorakan dan sokongan penonton menjentik rasa gembira kat hati aku n jpk lain..aku sendiri terpukau and kalau boleh taknak berkelip time dorg wat performance..SANGAT MANTAP!!


    setelah persembahan berakhir,debaran bertukar menjadi lega bagi aku and adeq2 aku juga..Tiba saat diumumkan keputusan,aku dapat rasa sama ada aku akan menang besar atau kalah teruk..
    Keputusan diumukan MC,no 1 dimenangi oleh kolej lain,aku sedih tapi aku dapat rasa adeq2 aku lagi sedih..So,aku decide ketepikan rasa sedih aku n carik jalan buat dorang hepi balik.. aku ajar dorang ayat dlm cite 3idiot yang amir khan slalu sebut kalau die dlm kesusahan 'ALL is WELL!!'..lawak spontan aku berjaya buat dorang cheer balik..


    Aku sedar,dalam dunia ni yang menang mmg orang pandang,tapi aku belajar dan mengajar adeq2 aku yang penting dalam melakukan apa2 aktivit fistly KENA ENJOY what r U Doing! then everything will be 'ALL IS WELL' hahaa..Persahabatan,kasih sayang akan kita dapat bila kita bergaul secara positif sesama manusia..,HABLUMMINALLAH  wa HABLUM MINNANNAS..sekiranya kita menjaga hubungan baik dengan  Allah,pasti hubungan kita sesama manusia akan dijaga Allah taala..amin..

    Friday, January 7, 2011

    hati mula lega..

    salam..
    minggu-minggu awal semester sememangnya waktu paling kelam kabut tuk aku,lagi2 aku ni merupakan student 'cemerlang,gemilang,terbilang' dalam course ni..kesian gak kt Koordinator Program atau kitorg slalu pggl kp,coz problem2 aku ngan subjek2 tertentu meyebabkan kp pening kepala..
    esok(8 jan 2011) aku akan gerak ke UPM tuk sertai event kat sana..hope everything ok n fine la..ingatkan ley jumpe my luvly buddies ain nabila kt sana,tapi die stil cuti lg..langkah kiri la nk jumpa dia..rindu sgt2..


    Semester ni aku berharap sgt dipermudahkan segala urusan,walaupun minggu pertama diz week aku kne  hadapi byk problem dari hati sampai ke poket yg kering,mujurlah ada teman2 sekelas yg concern tntg aku..bila teringat diri aku ni masih ada yg sayang sometimes ati jadi hiba tiba2 bila terbayang akan terpisah nex sem dgn kwn2 aku yg aku anggap cam saudara sendiri..


    kepada kawan2 yg aku pernah terlepas cakap dlm sengaja atau tidak,hope maafkan aku..semester ni nk hepikan sume org,tapi masih ada bad habit aku yg sukar dikikis..i can do it!


    for my luvly family..ibu mmg org paling sabar and selalu ada time adeq cite problem..ayah slalu bagi semangat bila subjek yg adeq amek tak larat nak bawak tapi my parent so understanding and does not blame me if i can't   score this course well..luv both of them..


    my wingmates diz sem so fascinating...hope it will continue until end of semester..  

    Monday, December 20, 2010

    new spirit..January I'm Coming..........

    ~Strategy for next semester~
    • gain efforts in subject that i weak..::my lovely calculus...
    • always think positive aboout myself!!everyone can do it,ADEQ also can do it!!
    • shows everyone my positive sides..
    • save budget!
    • always exercises..diet in a good ways.
    • listens to my friends and family advise..
    • done my project properly!
    • TARGET A's  for certain subjects to gain pointer...
    • HABLUMMINALLAH WA HABLUMMINANNAS(menjaga hubungan dgn Allah serta sesama manusia)
             *to all my friends thanx for all your luv 4 me,hope all of u'll pray for me and others success in our life!!amin.

          

    Tuesday, December 7, 2010

    mencari identiti

    Salam semua,
      ceh macam ade je org nk bace blog ni..hehe
     juz wanna sharing dat family is most important thing in my life..
     before this,ak merupakan budak berasrama sejak dr form 1 smpi abes sekolah,
    bile balik cuti panjang je bru dpt jmpe faily lame2..ak bersyukur dpt fmily yg support
    ak walaupon ak xdpt nk performed yg terbaik time pmr n spm,ak score time upsr je..happy sgt dpt wat parent ak bangga ade anak cam aku..
    topik utama ak cite pasal fmily ni coz bile kite lihat remaja sekarang merempit,terlibat dgn hedonisme,aku selalu terfikir,adakah mereka ini kurang kasih sayang atau dapat kurang perhatian drpd keluarga,so segala2 nye bermula di rumah..
    pepatah sering mengatakan 'RUMAHKU SYURGAKU',so sebaik2 tempat adalah rumah sendiri,seperti student2 universiti,mcm aku n kwn la,da serabut sgt duk kt u lame2 bile dpt jejak je umah walaupon 3 ari je,tu pun dikira terapi tuk kami coz rase beban ilang bile berada d umah sendiri..
    so.for me lesson comes from root,and root is our family,our personality or identity depend on its..trust me!
    salam..

    Friday, November 26, 2010

    renungan sejenak~~

    php ooo php

    SERONOK
    SERONOK
    SERONOK
    AK INGATKAN  JUZ JADI PESERTA KURSUS PHP JE,RUPANYA  DIZ WEEK KENA ATTEND  SOFT SKILL COURSE UNDER MDEC..
    SANGAT RESPECT NGAN MR ISVARAN AND HIS TEAM MEMBER,MACAM2 KITORANG BELAJAR ABOUT SOFT SKILL,CUKUP COMPLETE DARIPADA CARA KITA BERJALAN,CARA PERCAKAPAN,ADAB KETIKA MAKAN,AND ONE THING AKU NAK HIGHLIGHT KAT SINI,MR ISVARAN SGT2 MENGHORMATI AGAMA DAN SENSITIVITI AGAMA LAIN,TERUTAMA AGAMA ISLAM,TIME AZAN BELIAU AKAN DIAM SAMA2 DGN KTORG..SELAIN ITU,BELIAU SGT KLAKAR DAN SERONOK,RASA SEDIH  PLAK SESI SOFT SKILL DA BERAKHIR..BYK SGT FOTO KENANGAN YG DIAMBIL TAPI TIDAK SEBANYAK ILMU YG DIBERI OLEH MR ISVARAN KEPADA KAMI,TERIMA KASIH!

    Sunday, November 21, 2010

    gembira

    salam,smlm 20 nov aku n fmily smpai ke kl,penat mmg penat tp seronok dpt tgk kakak aku n her new life..
    baby dlm perutnye makin membesar,hepinye tgk keadaan die skrg..i'm juz hoping dat she will take care of herself..yeah!dpt ank sedara~~

    Monday, November 15, 2010

    tabah wahai sahabat

    qila hope ko sabar yek,MZ mmg hebat tapi tuhan lagi menyayangi die,kite kna terima..ko kuat aku tau,demi beri semangat kt ko coretan aku arini special tuk give back strength to u...tiada benda yg kekal dlm dunia ni,aku terkejut sgt2 dpt msj dr kinah ptg td(15 nov 2010)..aku nk kol ucap takziah tp aku nk nangis.aku dapat rasa perasaan kehilangan orang yg kita syg time nenek yg aku rapat sgt pergi..walaupun kita dalam situasi yg berlainan,lagi2 parent ko tgh mengerjakan haji,aku tau ko mampu harungi..aku syg ko!

    Tuesday, November 9, 2010

    nape rase lain ni?

    25 nov ni aku akan ke perlis bg program Opkim,Mahasiswa:Jom Redah Kampung(JR KG)..skrg kt utara sibuk dgn musim banjir,ade rase risau dlm hati aku tapi susah nk luahkan,kalau x ikut kesian plak kwn2 yg penat2 organize,bkn senang dpt g jalan2 cmtu.lately,asyik risau je,smpai xphm ape yg aku risaukan..tda 4 paper final aku amek,3 of them aku ragu2 time buat n x confident,risau sgt2...tuhan saje tau..aku xtau nk luahkn mcmne,nasib baik aku ade ko blog,luahkan kat manusia ni kite xkan puas,dorg xrase ape kite rase,tuhan jua sebaik2 tempat mengadu..
    cite pasal mengadu ni..rase sdey plak bile kawan kite xnk syer pblem ngn kite,mybe hak die la tuk xkongsi,tapi xsuke mne pon aku dgn problem tu,at least aku tau masalah die..ni tgk die tanggung sorg2,eh x sorang2 ramai lagi sudi bantu n dengar masalah die,doakn ko temu penyelesaian jela..
                                           ~~end worried story~~
    ni lagi satu kisah,xpaham la ngan org sekeliling aku,adakah kerana aku berjawatan aku perlu d benci dikutuk tanpa sebab????berdosa sgt ke ade jawatan ni,as example,ade sorang dak ni,perwatakan mmg baik,jnis pakai bju labuh2,slalu bce doa pas yasin,awal2 die amat sopan n baik ngan aku tapi nape tibe2 BERUBAH!
    nmpk aku jeling2,mcm aku wat salah besar sgt ngan die plak padahal slalu aku senym je kalo terserempak,maybe aku ade lacking somewhere,KALO AKU ADE WAT SALAH BGTAU DEPAN2 XYA NK WAT MUKE YG MENYAKITKAN ATI..AKU SABARKAN JE.
    one more story,aku ni tersepit antara kawan dan jawatan..before diz die da pernah wat silap dgn bwk someone illegal(xdpt kolej) tido bilik die..aku dapat tau,then suro roomate die tego,then die mintak maaf AND JANJI XWAT LAGI.DA NAK FINAL NI MANE JANJI KO?KO BWK LG DAK ILLEGAL TU THEN WAT CAM X BERSALAH,AKU NI TAHAN JE GERAM DALAM ATI STU SEM NI,AKU XNK DENDAM DGN ORG,BIAR TUHAN SAHAJA BALAS,KALO AKU SALAH KERNA ADE JWTN MMG XMSUK AKAL,AKU XPERNAH MARAH KORG DEPAN2,AKU TULIS KT TOILET,TAPI ADE YG KOYAKKAN KERTAS YG AKU TULIS.semoga Allah buka hati korang,aku xmampu nk pandang muke korang pun..aku xkesah d benci korang kerna benci korang xkemane tp aku takut diebnci Allah kerana xmenjalankan amanah yg diberi kerana yg ken soal di akhirat aku bukan korang..
    ni first time aku luah habis2 pasal rase geram aku kt korang..
    Ya Latif lembutkan ati mereka yg keras,bantulah aku menjalankan segala urusan dgn mudah pada sem hadapan.amin...

    Wednesday, November 3, 2010

    Cry on my shoulder

    lembutkan hatinya ya Latif..

    nothing important,juz pikir nk tenangkan diri + hepi tgk pre Calc..aku tau xbaik bnci ilmu Allah,aku xbenci cuma rasa sdey aku jenis lambat dpt kalo bab nombor2 ni..tuhan maha adil,aku lbey kepada otak bahase,aku lgi suke membaca..org kata.otak belah kanan(btol x ek?)..mase sek dulu suke sgt2 sejarah,time sejarah aku jarang tido,time addmath la aku tido..heheh.terbalik ngan org lain..cerita pasal lembut ati ni,ego yg tggi melangit pun tp kalo dgn izin Allah ia lembut,so lembut jgk.hope sgt 'kau' dilembutkan ati..itu shj...ha,b4 aku close cite,ak nk thanx byk2 kt sape2 yg sudi bce blog usang aku ni,to ABBY thanx la bg sweet video smlm,ak ngs dgr tau!heehe.
    thanx all sape yg support me!!

    Thursday, October 28, 2010

    ANDA ANAK KEDUA??BACE NI~~

    haha,snap dari sebuah majalah~~
    aku rase ade btolnye ank kedua cmni coz orang slalu kate anak kedua ni garang la pelik la dari yg lain..aku pon macam tu jgk~~hehe
    abg ngah(classmate) pernah tego,nape sdey2 tulis dlm blog,hahaha diz time adeq nk sharing is caring fakta2 lagu2 yg bes and ade unsur nasihat kt blog...heheheh

    Friday, October 22, 2010

    Insya Allah

    Album :
    Munsyid : Maher Zain
    http://liriknasyid.com


    Everytime you feel like you cannot go on
    You feel so lost
    That your so alone
    All you is see is night
    And darkness all around
    You feel so helpless
    You can`t see which way to go
    Don`t despair and never loose hope
    Cause Allah is always by your side

    Insya Allah3x
    Insya Allah you`ll find your way

    Everytime you can make one more mistake
    You feel you can`t repent
    And that its way too late
    Your`re so confused,wrong decisions you have made
    Haunt your mind and your heart is full of shame


    Don`t despair and never loose hope
    Cause Allah is always by your side
    Insya Allah3x
    Insya Allah you`ll find your way
    Insya Allah3x
    Insya Allah you`ll find your way

    Turn to Allah
    He`s never far away
    Put your trust in Him
    Raise your hands and pray
    OOO Ya Allah
    Guide my steps don`t let me go astray
    You`re the only one that showed me the way,
    Showed me the way 2x
    Insya Allah3x
    Insya Allah we`ll find the way